Przepis na gofry z mlekiem roślinnym 📖

Przepis na gofry z mlekiem roślinnym:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. sojowe, owsiane, migdałowe)
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- Dodatki do smaku (np. cynamon, ekstrakt waniliowy)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko roślinne i olej roślinny. Możesz także dodać dodatki smakowe, jeśli chcesz.
3. Wlej mieszaninę jajeczno-mleczną do składników suchych. Delikatnie wymieszaj składniki, aby powstało gładkie ciasto. Należy pamiętać, aby nie mieszać zbyt długo, aby uniknąć zbyt gęstego ciasta.
4. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie posmaruj ją olejem lub rozpuszczonym masłem.
5. Wlej porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, zachowując odpowiednie rozmiary, aby gofry się nie rozlały.
6. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
7. Powtarzaj proces z resztą ciasta, smarując gofrownicę przed każdym wlewaniem nowej porcji ciasta.
8. Podawaj gorące gofry z ulubionymi dodatkami, takimi jak bita śmietana, świeże owoce, syrop klonowy czy cukier puder.

Smacznego!

Podobne przepisy

nalesniki z mlekiem roslinnym
gofry z mlekiem ryżowym
pancake z mlekiem
ajerkoniak z mlekiem
andrut z mlekiem