Przepis na nalesniki z mlekiem roslinnym 📖

Oto prosty przepis na naleśniki z mlekiem roślinnym:

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli
- olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj jajka do suchych składników i delikatnie roztrzep mikserem lub trzepaczką.
3. Stopniowo wlewaj mleko roślinne do miski, cały czas mieszając, aby uzyskać jednolitą masę.
4. Obtocz patelnię o średniej wielkości (ok. 20 cm) w niewielkiej ilości oleju roślinnego i rozgrzej na średnim ogniu.
5. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, wlewając na nią cienką warstwę ciasta i równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.
6. Smaż naleśniki przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące.
7. Gotowe naleśniki przełóż na talerz i smacznego! Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, miód, cukier puder, śmietana roślinna lub owocami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gofry z mlekiem roślinnym
naleśniki z mlekiem
naleśniki z kwaśnym mlekiem
nalesniki z mlekiem sojowym
naleśniki z mlekiem owsianym