Przepis na gofry z serka homogenizowanego 📖
Składniki:- 250 g serka homogenizowanego
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: dodatki do gofrów (np. owoce, bita śmietana, syrop klonowy)
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj serko homogenizowane, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Możesz użyć miksera, aby dokładnie połączyć składniki.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier do miski z mokrymi składnikami. Delikatnie mieszaj, aż składniki będą dobrze połączone. Nie mieszaj zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego wyrabiania ciasta.
3. Rozgrzej gofrownicę i delikatnie natłuść jej powierzchnię odrobiną oleju.
4. Napełnij płaty gofrownicy ciastem (ilość w zależności od wielkości gofrownicy) i zamknij gofrownicę. Pamiętaj, aby nie przekraczać maksymalnej pojemności gofrownicy, aby ciasto nie wypłynęło.
5. Piecz gofry przez około 3-5 minut (lub zgodnie z instrukcjami dołączonymi do gofrownicy), aż staną się złociste i chrupiące.
6. Powtarzaj proces aż zużyjesz całe ciasto.
7. Podawaj gofry na ciepło, możesz je udekorować dodatkami takimi jak owoce, bita śmietana czy syrop klonowy.
Smacznego!