Przepis na golabki bez zawijania 📖
Składniki:- 1 główka kapusty włoskiej
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Krok pierwszy to oddzielamy liście od główki kapusty. Odcinamy głąb kapusty, a następnie moczymy liście w gorącej wodzie przez kilka minut, aby były bardziej miękkie i łatwiej się z nimi pracowało.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy posiekaną cebulę, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
3. Dodajemy mięso mielone do garnka i smażymy je, mieszając, aż się dobrze zrumieni.
4. Następnie dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy, tymianek, oregano, sól i pieprz. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
5. Teraz napełniamy każdy liść kapusty przygotowanym farszem i zawijamy go w formę gołąbka.
6. W osobnym garnku gotujemy bulion warzywny.
7. Układamy gołąbki w garnku z bulionem, najlepiej tak, aby były one gęsto upakowane.
8. Gotujemy gołąbki na małym ogniu pod przykryciem przez około 45 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
Podajemy gołąbki bez zawijania na talerzu z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną. Smacznego!