Przepis na gołąbki bez zawijania składniki 📖
Składniki:- 1 duża kapusta
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od kapusty. Wytnij głąb i dobrze ją umyj. Następnie gotuj w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
2. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę, marchewki i ziemniaki w drobną kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż się zeszkli.
4. Dodaj mięso mielone do garnka i podsmażaj, rozdrabniając je widelcem.
5. Dodaj marchewki i ziemniaki. Smaż wszystko razem przez około 5 minut.
6. Następnie dodaj ryż, krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, paprykę, sól i pieprz.
7. Podduś składniki na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż ugotuje się wraz z resztą składników.
8. W międzyczasie, rozłóż liście kapusty na desce i pokrój je w paski.
9. Dodaj pokrojoną kapustę do garnka i gotuj razem z mięsnym farszem przez kolejne 10 minut.
10. W osobnej misce rozpuszczamy mąkę w odrobinie zimnej wody. Dodaj do gołąbków i delikatnie wymieszaj.
11. Gotowe gołąbki bez zawijania serwuj na talerzach, posypane natką pietruszki. Smacznego!