Przepis na gołąbki bez zawijania joli 📖
Oto przepis na gołąbki bez zawijania:Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
Przygotowanie:
1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, ostudzić i odciąć górne liście oraz zdjąć liście z główki kapusty, które będą służyły jako „nadzienie”.
2. Poszatkować pozostałą kapustę.
3. W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć, aż zmiękną.
4. Dodać do garnka poszatkowaną kapustę i dusić, aż zmięknie.
5. W osobnym garnku ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu.
6. W misce połączyć mięso mielone, ugotowany ryż, duszoną kapustę z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
7. Nadziać liście kapusty przygotowanym farszem.
8. W dużym garnku zagotować bulion.
9. Do gotującego się bulionu delikatnie wkładać nadziane liście kapusty.
10. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40-50 minut, aż gołąbki będą miękkie.
11. W międzyczasie rozpuścić koncentrat pomidorowy w niewielkiej ilości wody.
12. Po ugotowaniu gołąbków, wyjąć je ostrożnie z garnka i polać sosem pomidorowym.
13. Podawać gorące, najlepiej z ziemniakami purée lub nałożone na talerz i polane sosem pomidorowym.
Smacznego!