Przepis na gołąbki bez zawijania z kaszą 📖
Przepis na gołąbki bez zawijania z kaszą:Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę włoską sparzyć wrzątkiem, a następnie ostudzić. Zdjąć z niej 12 dużych liści.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek.
4. Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zetnie.
5. W międzyczasie ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
6. Do mięsa dorzucić koncentrat pomidorowy, bazylię, majeranek, paprykę i kminek. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
7. Następnie wymieszać mięso z ugotowanym ryżem.
8. Na każdy liść kapusty położyć porcję farszu i delikatnie zawinąć w paczuszki.
9. Gotowe gołąbki ułożyć obok siebie na dużej patelni lub w garnku.
10. Zalać bulionem warzywnym i zagotować.
11. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię lub garnek i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.
12. Przed podaniem posolić i popieprzyć do smaku.
Smacznego!