Przepis na gołąbki domowe 📖

Przepis na gołąbki:

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę. Odetnij głąb kapusty i zanurz ją w gotującej się wodzie na około 5 minut. Odstaw, aby kapusta ostygła.
2. W międzyczasie przygotuj farsz. W misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, jajka, ryż, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Delikatnie oddziel liście kapusty od główki. Na każdym liściu usuń gruba nerw i nałóż porcję farszu, zawiąż go oszczędnie, formując gołąbeczki.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając, aż się połączą. Następnie dodaj bulion warzywny.
5. Ułóż gołąbki w garnku z sosem pomidorowym, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
6. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami, np. puree z ziemniaków lub kwaszone ogórki.

Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki domowe z kaszą
domowe gołąbki z ryżem
domowe golabki w sosie pomidorowym
gołąbki domowe z grzybami leśnymi
gołąbki domowe mojej babci