Przepis na gołąbki domowe z kapusty pekińskiej 📖
Składniki:- 1 duży główka kapusty pekińskiej
- 500g mięsa mielonego (najlepiej mieszanej wołowiny i wieprzowiny)
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500ml bulionu warzywnego
- 400g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Zagotuj dużą ilość wody w dużym garnku. Odkrój głąb kapusty pekińskiej i zanurz ją w gotującej się wodzie. Gotuj przez 5-7 minut, aż liście staną się miękkie i elastyczne. Następnie ostrożnie odłóż na deseczce i delikatnie oddziel pojedyncze liście. Odłóż na bok.
2. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną cebulę, posiekany czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę. Starannie wymieszaj, aż składniki się połączą.
3. Weź jeden liść kapusty pekińskiej i nałóż na niego około 2 łyżek farszu mięsnego. Staraj się zawijać gołąbka, zaczynając od dolnej strony i składając boki do środka. Powtórz ten proces z pozostałymi liśćmi kapusty i farszem.
4. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Ułóż gołąbki w garnku, zaczynając od spodu. Delikatnie usmaż je z każdej strony, aż staną się złociste.
5. Do gołąbków w garnku dodaj bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Przykryj garnka pokrywą i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż gołąbki będą miękkie, a sos gęsty.
6. Podawaj gołąbki z sosem pomidorowym na osobnych talerzach, posypane świeżą zieleniną lub koperkiem. Smacznego!