Przepis na gołąbki grzyby 📖

Składniki:
- 10 dużych liści kapusty
- 250 g grzybów (najlepiej pieczarek)
- 1 duże cebula
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Szczypta cukru
- Śmietana do podania

Przygotowanie:
1. Liście kapusty gotujemy przez krótki czas w osolonej wodzie, a następnie studzimy.
2. Grzyby, cebulę i czosnek drobno kroimy.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy grzyby, cebulę i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodajemy ugotowany ryż i mieszamy razem.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
6. Na każdy liść kapusty kładziemy porcję farszu i zawijamy w gołąbki.
7. W dużym garnku zagotowujemy bulion warzywny, dodajemy koncentrat pomidorowy i szczyptę cukru.
8. Kładziemy gołąbki w garnku, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 40 minut, aż kapusta będzie miękka.
9. Podajemy z dodatkiem śmietany.

Smacznego!

Podobne przepisy

grzyby enoki
grzyby jak ryby
grzyby marynowane
risotto grzyby
grzyby enoki ostro