Przepis na grzyby jak ryby 📖
Składniki:- 500g świeżych grzybów (np. pieczarki, kurki)
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 200ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
- 200ml śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki), do dekoracji
Przygotowanie:
1. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na plastry.
2. Rozgrzej masło w dużym garnku na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda i staną się rumiane.
5. Wlej sos sojowy i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj.
6. Dodaj mąkę i mieszaj, aż grzyby będą równomiernie posypane.
7. Powoli wlej bulion do garnka, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek mąki.
8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Wlej śmietanę kremówkę do garnka i gotuj przez kolejne 5 minut.
10. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Przełóż grzyby do głębokiego talerza i udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!