Przepis na jak się robi bigos 📖
Bigos to tradycyjne polskie danie, które wykonuje się w następujący sposób:Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 100 g suszonych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną i białą kapustę pokroić na cienkie paski.
2. Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na około 30 minut.
3. W rondlu rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę i boczek.
4. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i dusić przez kilka minut.
5. Odcisnąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do rondla.
6. Dodać do rondla także kiszoną kapustę, białą kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i kminek.
7. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
8. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do rondla.
9. Dusić bigos na małym ogniu przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
10. Sprawdzić, czy kapusta jest miękka, a smaki dobrze się połączyły. Jeśli bigos jest zbyt suchy, można dodać odrobinę bulionu lub wody.
11. Podawać bigos gorący, najlepiej po kilku dniach, gdy smaki się przegryzą.
Smacznego!