Przepis na gołąbki meksykańskie 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka jalapeno
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 świeży ogórek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki kolendry
- Sól i pieprz do smaku
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, a następnie odcinamy górę główki i oddzielamy od siebie liście. Mniejsze liście możemy połączyć, aby stworzyć większą powierzchnię do nadziewania.
2. Cebulę, czosnek, i jalapeno drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i paprykę jalapeno, aż będą miękkie. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je, aż będzie dobrze przyrumienione. Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kolendrę, sól i pieprz do smaku.
4. Do sosu mięsnego dodajemy pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, oraz połowę natki pietruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5. Nadziewamy każdy liść kapusty mięsnym farszem, zawijamy gołąbki i układamy je w garnku.
6. Na wierzch gołąbków wlewamy przygotowany sos. Gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż kapusta będzie miękka.
7. Przed podaniem posypujemy gołąbki pozostałą natką pietruszki.
Smacznego!