Przepis na meksykańskie frytki 📖

Przepis na meksykańskie frytki:

Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- Świeża kolendra (do dekoracji, opcjonalnie)
- Limonka (do skropienia, opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Ziemniaki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na długie, cienkie frytki.
2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, paprykę w proszku, czerwoną paprykę, sól, czosnek w proszku i cebulę w proszku, tworząc przyprawę.
3. Wrzuć pokrojone frytki do miski i dokładnie wymieszaj, aby każda frytka była pokryta przyprawą.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 220 stopni C.
5. Na przygotowaną blachę do pieczenia ułóż frytki w pojedynczej warstwie, starając się nie nakładać ich na siebie.
6. Piecz frytki przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy staną się złociste i chrupiące. Zachowaj ostrożność, aby nie przypalić frytek.
7. Po wyjęciu z piekarnika posyp frytki posiekaną kolendrą i skrop je sokiem z limonki dla dodatkowego smaku (opcjonalnie).
8. Podawaj gorące meksykańskie frytki jako przekąskę, dodatek do dania głównego lub z ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

tortille meksykanskie
pierogi meksykańskie
naleśniki meksykańskie
danie meksykańskie
meksykanskie jedzenie