Przepis na gołąbki oddaszfartucha 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe wołowe)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
- 2 tłuste plasterki boczku, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Główkę kapusty gotujemy w osolonym wrzątku, aż liście będą miękkie i łatwo odkleją się od siebie. Odkładamy do ostygnięcia.
2. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i boczek, aż będą miękkie i boczek zacznie się rumienić.
3. Do mieszanki dodajemy mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek, bazylie, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
4. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu mięsnego, zawijamy w gołąbka. Powtarzamy do momentu, aż skończą nam składniki.
5. Na dno dużego garnka wkładamy kilka liści kapusty, a na nich układamy gotowe gołąbki.
6. Gołąbki zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż będą miękkie.
7. Podajemy gołąbki na gorąco, polewane sosem pomidorowym lub zasmażanym koperkiem i kwaśną śmietaną.
Smacznego!