Przepis na krupnik oddaszfartucha 📖

Krupnik (oddaszfartucha) to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną, warzywami i mięsem. Oto przepis:

Składniki:
- 400g mięsa z kurczaka (np. udka lub filety)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 selera naciowego
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:
1. Mięso z kurczaka dokładnie umyj i odłóż na bok.
2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki - marchewki w plastry, pietruszkę, por i seler w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek aż staną się złote.
4. Dodaj kurczaka i smaż przez kilka minut, aż mięso się zrumieni.
5. Następnie dodaj pokrojone warzywa (marchewki, pietruszkę, por, seler) i smaż przez kolejne kilka minut.
6. Wlej około 2 litrów wody do garnka i dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
8. Po tym czasie dodaj kaszę jęczmienną i gotuj przez kolejne 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.
9. Podawaj gorący krupnik posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka oddaszfartucha
pasztet oddaszfartucha
gołąbki oddaszfartucha
gulasz oddaszfartucha
grochówkę oddaszfartucha