Przepis na gołąbki przepis 📖
Składniki:- 1 główka kapusty pekińskiej
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu (np. warzywnego lub drobiowego)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z niej liście, aby były gotowe do ich napełnienia farszem.
2. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
3. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż zmięknie.
4. Mięso mielone mieszamy z jajkami, podsmażoną cebulą, bułką tartą, ostudzonym ryżem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy farsz.
5. Na każdy liść kapusty (w zależności od ich rozmiaru) kładziemy porcję farszu, zwijamy go w formę gołąbka, zaczynając od wolnego końca liścia.
6. Na dnie dużej i głębokiej patelni rozpuszczamy masło i kładziemy na nim usmażone gołąbki.
7. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i bulion, tak aby przykryć gołąbki. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1,5 godziny, aż kapusta i farsz będą miękkie.
8. Podawamy gołąbki gorące, polane sosem z patelni. Możemy je również podać z ziemniakami lub chlebem.
Smacznego!