Przepis na pad thai przepis 📖

Pad Thai to popularne danie kuchni tajskiej. Oto przepis na tradycyjne Pad Thai:

Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 200g krewetek
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 2 jajka
- 50g nasion kiełków soi
- 50g uprażonych orzeszków ziemnych, posiekanych
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- Luźne liście kolendry i plasterki limonki do podania

Instrukcje:

1. Przygotuj makaron ryżowy, jak wskazuje opakowanie. Odstaw z boku.
2. Na dużą patelnię lub wok wlej olej roślinny i rozgrzej na średnim ogniu.
3. Dodaj czosnek i cebulę, smaż, aż staną się miękkie i lekko zeszklą.
4. Dodaj krewetki i smaż, aż będą różowe i dobrze ugotowane.
5. Przesuń wszystkie składniki na jeden koniec patelni, a na drugim koncu rozbij jajka. Lekko ubij je widelcem i smaż jako omlet.
6. Po chwili posiekaj omlet na mniejsze kawałki i wymieszaj z pozostałymi składnikami w patelni.
7. Dodaj kiełki soi i orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj.
8. W małej miseczce wymieszaj sos rybny, cukier i ocet ryżowy.
9. Dodaj sos do pozostałych składników na patelni i delikatnie wymieszaj, aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
10. Wrzuć ugotowany makaron ryżowy na patelnię i energicznie wymieszaj, aby dobrze go nasączyć sosem i równomiernie podgrzać.
11. Podawaj na talerzach, posypane posiekaną kolendrą i z plasterkami limonki do dekoracji.

Smacznego!

Podobne przepisy

pad thai tofu
żurek przepis
rosół przepis
przepis na bigos
sos grzybowy przepis