Przepis na gołąbki pulpety 📖
Składniki:- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 duża główka kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, zdjąć z niej liście i obtoczyć je w gotującej się wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzić.
2. W dużej misce wymieszać mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, sól i pieprz.
3. Dobrze wymieszać składniki, aż powstanie jednolita masa.
4. Na każdym liściu kapusty położyć porcję farszu mięsnego, zawinąć je tak, aby powstały gołąbki.
5. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć gołąbki z każdej strony, aż lekko się zrumienią.
6. Przenieść gołąbki do garnka, wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę.
7. Podawać gołąbki pulpety na gorąco, polane sosem z duszenia.
Smacznego!