Przepis na szybkie pulpety 📖

Oto przepis na szybkie pulpety:

Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowina, wieprzowina, drobiowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
2. Z masy mięsnej formuj małe pulpety, około 3-4 centymetry średnicy.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodaj pulpety na patelnię i smaż przez około 10-12 minut, często je obracając, aż będą zrumienione zewnątrz i upieczone w środku.
5. Gdy pulpety będą gotowe, wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj pulpety na talerzu jako samodzielne danie lub dodaj je do sosu do spaghetti lub zupy pomidorowej.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety
pulpety blw
na pulpety
fit pulpety
pulpety po chinsku