Przepis na szybkie pulpety 📖
Oto przepis na szybkie pulpety:Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. wołowina, wieprzowina, drobiowe)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
2. Z masy mięsnej formuj małe pulpety, około 3-4 centymetry średnicy.
3. Na patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
4. Dodaj pulpety na patelnię i smaż przez około 10-12 minut, często je obracając, aż będą zrumienione zewnątrz i upieczone w środku.
5. Gdy pulpety będą gotowe, wyjmij je z patelni i odcedź na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj pulpety na talerzu jako samodzielne danie lub dodaj je do sosu do spaghetti lub zupy pomidorowej.
Smacznego!