Przepis na gołąbki w kapuście 📖

Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub mieszanki wieprzowo-wołowej)
- 1 szklanka ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Główkę kapusty sparzamy wrzątkiem, po czym zdejmujemy z niej liście delikatnie odrywając.
2. Liście kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie odkładamy na bok, aby wystudziły.
3. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
5. Do miski wlewamy podsmażoną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż, jajko, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
6. Na każdy liść kapusty kładziemy porcję farszu mięsnego (około 1-2 łyżki) i zawijamy go, formując gołąbki.
7. Na dnie dużego garnka układamy kilka niedużych liści kapusty, a na nich układamy gołąbki.
8. Na wierzch gołąbków wlewamy bulion i przykrywamy wieczkiem.
9. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta stanie się miękka, a farsz dobrze ugotowany.

Gołąbki w kapuście podajemy na ciepło, polewane delikatnie sosem z gotującego się w garnku bulionu. Dobrym uzupełnieniem dla tego dania są ziemniaki lub puree ziemniaczane. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki w kapuście włoskiej
żeberka na kapuście
golonkę na kapuście
golonkę w kapuście
pulpety w kapuście