Przepis na pulpety w kapuście 📖

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 kapusta głowiasta
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 1 pietruszka, pokrojona w plastry
- 1 seler, pokrojony w plastry
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W misce połącz mięso mielone, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj składniki, aby powstało jednolite ciasto.

2. W dużym garnku zagotuj wodę. Zdejmij z główki kapusty liście bez uszkodzeń i umieść je w garnku z wrzącą wodą na około 5 minut, aby je zmiękły.

3. Wyjmij liście z wody i odłóż na bok, aby lekko przestygły.

4. Na każdy liść kapusty nałóż niewielką porcję mięsnego farszu i dokładnie go zawiń. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz cały farsz mięsny.

5. W drugim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone marchewki, pietruszkę i seler przez kilka minut.

6. Do garnka z warzywami dodaj bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj zawiniątka mięsne.

7. Gotuj pulpety w kapuście na średnim ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane.

8. Przed podaniem dopraw pulpety solą i pieprzem do smaku.

Podawaj pulpety w kapuście ze smażonymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym oraz ulubionymi dodatkami, takimi jak kwaszone ogórki czy świeża sałata.

Podobne przepisy

golonkę na kapuście
golonkę w kapuście
mielone na kapuście
gołąbki w kapuście
żeberka na kapuście