Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500 g mięsa mielonego (np. wieprzowego i wołowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów w sosie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z niej liście. Gotujemy je przez około 5 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek na niewielkiej ilości oleju.
3. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy je, aż zmieni kolor. Następnie mieszamy je z ugotowanym ryżem oraz przyprawami - solą, pieprzem, papryką i bazylią. Dokładnie mieszamy składniki.
4. Na każdy liść kapusty kładziemy porcję farszu mięsnego, a następnie zawijamy go w formę gołąbka.
5. Na patelnię wlewamy koncentrat pomidorowy i lekko go podsmażamy. Następnie dodajemy krojone pomidory w sosie i gotujemy wszystko razem przez kilka minut.
6. Do sosu dodajemy zawinięte gołąbki i dusimy je pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40-50 minut.
7. Gotowe gołąbki w sosie pomidorowym podajemy na talerzu, polewając je sosem. Można je również podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowe golabki w sosie pomidorowym
golabki bez zawijania w sosie pomidorowym
gołąbki bez ryżu w sosie pomidorowym
gołąbki w sosie pomidorowym z piekarnika
gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym