Przepis na golabki wegetarianskie 📖
Oto przepis na wegetariańskie gołąbki:Składniki:
- 12 liści z białej kapusty
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchewka, starta
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 400 ml bulionu warzywnego
Instrukcje:
1. Przegotuj wodę w dużym garnku. Dodaj liście kapusty i gotuj przez około 5 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedź i odłóż na bok.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz startą marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i suszoną bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj i gotuj przez około 10 minut, aż sos zagotuje się.
4. W międzyczasie wymieszaj ugotowany ryż z połową sosu pomidorowego.
5. Na przygotowanych liściach kapusty rozłóż po 1 łyżce farszu ryżowego. Owijaj liście, jak tradycyjne gołąbki, zabezpieczając je wykałaczkami.
6. Ułoż gołąbki w dużym garnku, nieznacznie je jedno na drugim.
7. Zalej gołąbki bulionem warzywnym i pozostaw je na średnim ogniu do gotowania przez około 40 minut, aż kapusta stanie się miękka.
8. Podawaj ciepłe gołąbki polane resztą sosu pomidorowego.
Smacznego!