Przepis na gołąbki z kaszą 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Kapustę sparzyć wrzątkiem, a następnie delikatnie oderwać od główki za pomocą noża i wyjąć z niej większe nerwy.
2. Kaszę gryczaną gotować według instrukcji na opakowaniu, a następnie osączyć.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
4. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę oraz czosnek.
5. Dodać mieloną wieprzowinę i smażyć, aż mięso będzie dobrze podsmażone.
6. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, sól oraz pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i dusić przez kilka minut.
7. Odtworzyć gołąbki, wkładając do każdego dużego liścia kapusty porcję farszu mięsnego oraz kaszę gryczaną.
8. Zwijać gołąbki, starając się je jak najbardziej ściśle skręcić, i układać w dużej, głębokiej misce.
9. Gołąbki zalać wodą (tak aby przykryła je całkowicie) i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż kapusta stanie się miękka.
10. Gotowe gołąbki podawać gorące, np. z sosem pomidorowym. Smacznego!