Przepis na gołąbki z kaszą i ryżem 📖
Składniki:- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego)
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy
- 1 szklanka gotowanego ryżu
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy z niej liście.
2. Na dużym garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej liście kapusty i gotujemy przez 5 minut, aż zmiękną.
3. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie odcinamy twardą część nerki z każdego liścia.
4. W międzyczasie przygotowujemy farsz. W misce mieszamy mięso mielone, posiekaną cebulę, jajko, kaszę i ryż.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy składniki.
6. Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu, zawijamy gołąbki, zasuwamy boki środkowym listkiem.
7. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy gołąbki z każdej strony, aż lekko się zarumienią.
8. Następnie przelewamy do garnka z odrobiną wrzącej wody i dusimy na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż się dokładnie ugotują.
9. Podajemy na ciepło, polewając sosem pomidorowym lub koperkiem.
Smacznego!