Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami 📖
Składniki:- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 200g kaszy gryczanej
- 200g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kapustę włoską sparzamy wrzątkiem i ostudzamy. Następnie zdejmujemy z niej 10 dużych liści.
2. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu odsączamy je i kroimy na drobne kawałki.
3. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
5. Dodajemy do cebuli i czosnku odcedzone grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Smażymy przez kilka minut.
6. Następnie dodajemy kaszę gryczaną, słodką paprykę, majeranek, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
7. Na środek każdego liścia kapusty kładziemy porcję farszu z kaszą i grzybami. Składamy gołąbki - boki liści zawijamy do środka, a następnie zwijamy od góry do dołu.
8. Gołąbki układamy w dużym garnku lub naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy je wodą lub bulionem warzywnym.
9. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 50 minut, aż kapusta będzie miękka.
10. Przed podaniem gołąbki można polać przesmażoną cebulką lub lekką zasmażką.
Smacznego!