Przepis na gołąbki z ryżem i kaszą gryczaną 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1/2 szklanki ryżu
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 szklanki bulionu

Przygotowanie:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, odcinamy głąb i ściągamy z główki liście kapusty.
2. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy liście kapusty i gotujemy około 5 minut, aż zmiękną. Następnie odcedzamy.
3. Ryż i kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
6. Do miski wrzucamy mięso mielone, jajko, ryż, kaszę, podsmażoną cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Na przekrojone liście kapusty kładziemy łyżkę farszu i zawijamy je, formując gołąbki.
8. Do garnka wkładamy koncentrat pomidorowy, cukier i bulion. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
9. Na dno garnka układamy 2-3 liście kapusty, a na nich ułożone gołąbki. Zalewamy je sosem pomidorowym.
10. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny, aż kapusta i farsz będą miękkie.
11. Podajemy gołąbki z sosem pomidorowym. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
golabki z kasza gryczana i miesem mielonym
gołąbki z kaszą i ryżem
kaszą gryczaną wątróbką
kolacje z kaszą gryczaną