Przepis na krupnik z kasza gryczana 📖

Krupnik z kaszą gryczaną to tradycyjna polska zupa, która z pewnością umili chłodne wieczory. Oto przepis na tę pyszną potrawę:

Składniki:
- 2-3 filety z kurczaka (ok. 300 g),
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1/2 selera,
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2 litry bulionu drobiowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży koperek do posypania.

Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka dokładnie umyj, a następnie pokrój na małe kawałki.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę, pietruszkę, por i selera umyj, obierz, pokrój w kostkę lub plasterki.
3. W garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojone warzywa i chwilę razem podsmażaj.
5. Wlej do garnka bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zagotuj.
6. Gdy bulion zacznie wrzeć, dodaj kaszę gryczaną. Gotuj około 20 minut, aż kasza nabierze miękkości.
7. Następnie dodaj pokrojone filety z kurczaka i gotuj kolejne 5-10 minut, aż mięso stanie się miękkie.
8. Po ugotowaniu zdjąć liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw krupnik solą i pieprzem do smaku.
9. Podawaj gorące, posypane świeżym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

omlet z kaszą gryczaną
kolacje z kaszą gryczaną
kaszą gryczaną wątróbką
gulasz z kaszą gryczaną
gołąbki z ryżem i kaszą gryczaną