Przepis na gołąbki z kaszy jęczmiennej 📖

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego

1. Kaszę jęczmienną dokładnie wypłucz. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.

2. Kapustę sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie oddziel liście. Usuń głąb i drobno posiekaj.

3. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.

4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i szkliste.

5. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przypieczone.

6. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.

7. Na każdy liść kapusty połóż łyżkę farszu mięsnego i zawijaj, składając boki do środka.

8. Gołąbki ułóż w garnku, nalej bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.

9. Podawaj gołąbki z kaszą jęczmienną posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym. Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik z kaszy jęczmiennej
kotlety mielone z kaszy jęczmiennej
gołąbki z kaszy gryczanej i pieczarek
gulasz do kaszy
krupnik na kaszy mannej