Przepis na gołąbki z kaszy jęczmiennej 📖
Składniki:- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
1. Kaszę jęczmienną dokładnie wypłucz. Następnie gotuj ją w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Kapustę sparz wrzątkiem, a następnie delikatnie oddziel liście. Usuń głąb i drobno posiekaj.
3. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i szkliste.
5. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przypieczone.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze przez kilka minut.
7. Na każdy liść kapusty połóż łyżkę farszu mięsnego i zawijaj, składając boki do środka.
8. Gołąbki ułóż w garnku, nalej bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
9. Podawaj gołąbki z kaszą jęczmienną posypane natką pietruszki lub z sosem pomidorowym. Smacznego!