Przepis na gołąbki z mięsem i ryżem 📖

Składniki:
- 10 dużych liści kiszonej kapusty
- 500g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 szklanka ryżu
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
1. Kapustę sparzamy wrzątkiem, aby była miękka i łatwa do zawinięcia.
2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę i czosnek, aż nabiorą złotego koloru.
4. Dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni.
5. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek, bazylię, słodką paprykę i cukier. Całość dokładnie mieszamy.
6. Do tak przygotowanego farszu dodajemy gotowany ryż i mieszamy aż składniki się połączą.
7. Liście kiszonej kapusty moczymy w letniej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie.
8. Na każdym liściu kładziemy porcję farszu i starannie zawijamy gołąbki, składając boki liścia do środka.
9. Zawinięte gołąbki układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
10. Gołąbki zalewamy niewielką ilością wrzącej wody tak, aby tylko częściowo je przykryła.
11. Naczynie przykrywamy pokrywką i gotujemy gołąbki na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny.

Gołąbki podajemy gorące, najlepiej z sosem pomidorowym lub śmietaną. Mogą być świetnym daniem głównym lub dodatkiem do obiadu. Smacznego!

Podobne przepisy

gołąbki z mięsem i ryżem bez zawijania
gołąbki z ryżem mięsem i pieczarkami
gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
gołąbki z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym
zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym