Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem mielonym 📖

Składniki:
- 1 główka kapusty
- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego)
- 1 szklanka ryżu (lub więcej, jeśli chcesz gołąbki bardziej "mięsiste")
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju (do podsmażenia)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu warzywnego (lub wody)

Przygotowanie:
1. W dużym garnku zagotuj wodę. Oderwij liście kapusty od główki i blanszuj je przez około 5-7 minut, aż staną się bardziej miękkie. Odłóż na bok, aby lekko przestygły.
2. W dużym rondlu podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około minutę.
3. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż stanie się rumiane i dobrze ugotowane.
4. W osobnym garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Wypłucz go pod zimną wodą i odstaw na bok.
5. Do mięsa dodaj ugotowany ryż, sól, pieprz, paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość dobrze wymieszaj.
6. Nałóż około 2-3 łyżki farszu mięsnego na każdy liść kapusty. Zwijaj gołąbki, zaczynając od dolnej części liścia, następnie boki do środka, a potem zwijając w całość.
7. W dużym garnku ułóż gołąbki na dnie. Zalej bulionem warzywnym (lub wodą) tak, aby gołąbki były w całości pokryte.
8. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso i kapusta będą miękkie.
9. Podawaj gołąbki na talerzu, polewając je sosem z gotującego się bulionu.

Smacznego!

Podobne przepisy

zapiekankę z ryżem i mięsem mielonym
papryka faszerowana mielonym miesem i ryzem
golabki z ryzem i mielonym
gołąbki z mięsem i ryżem
golabki z kasza gryczana i miesem mielonym