Przepis na zalewajkę z ziemniakami 📖

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. Natkę pietruszki posiekaj.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko złocista.
5. Dodaj ziemniaki i wymieszaj. Smaż przez około 5 minut, aż ziemniaki lekko się zrumienią.
6. Następnie zalej ziemniaki wodą tak, aby je przykrywała. Dodaj ocet, sól oraz pieprz.
7. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane (około 15-20 minut).
8. Gdy ziemniaki będą gotowe, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
9. Zalewajka jest gotowa do podania. Możesz ją serwować jako danie główne lub dodatek do mięsa.

Smacznego!

Podobne przepisy

zalewajkę z ziemniakami i kiełbasą
zalewajke
prosty zalewajkę
zalewajkę świętokrzyską
zalewajkę na zakwasie