Przepis na golonka bez skóry 📖

Przepis na golonkę bez skóry:

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
2. Zetrzyj marchewki na dużych oczkach tarki, a cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W dużej, głębokiej misce wymieszaj musztardę, miód, posiekany czosnek, sól i pieprz.
4. Do przygotowanego sosu dodaj marchewkę i cebulę, całość dokładnie wymieszaj.
5. Golonkę dokładnie obtocz w przygotowanym sosie, tak aby była równomiernie pokryta.
6. W garnku rozgrzej olej i na mocnym ogniu obsmaż golonkę z każdej strony, aż do uzyskania brązowego koloru.
7. Po obsmażeniu golonki, dodaj do garnka liście laurowe i ziele angielskie, a także wszelkie pozostałości sosu z miseczki.
8. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj golonkę przez około 1,5-2 godziny, aż będzie miękka.
9. Gotową golonkę wyjmij z garnka i odstaw na chwilę, aby przestygła.
10. Następnie, przed podaniem, pokrój golonkę na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak np. pieczonymi ziemniakami czy mizerią.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka bez skóry
golonkę bez skóry
dorsza bez skóry
golonkę bez kości i skóry
udka z kurczaka bez skory