Przepis na golonka indyka 📖
Składniki:- 1 kg golonki indyka
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Golonkę indyka oczyść i umyj.
2. Cebule i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj golonkę indyka do garnka i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
5. Następnie dodaj liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Mieszaj wszystko dokładnie.
6. Zalej mięso bulionem, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Co jakiś czas sprawdzaj poziom bulionu i dodaj więcej, jeśli jest potrzeba.
7. Gdy golonka indyka będzie gotowa, wyjmij ją z garnka i pokrój na kawałki lub podsmaż na patelni dla uzyskania chrupiącej skórki.
8. Podawaj golonkę na talerzu wraz z sosem, który pozostał po gotowaniu.
Smacznego!