Przepis na golonka z indyka pieczona w rękawie 📖

Składniki:
- 1 kg golonki z indyka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 por
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Golonkę umyj i osusz. Następnie natrzyj ją solą i pieprzem z obu stron.
2. Cebule, czosnek, marchewki i por obierz i pokrój w kostkę.
3. Rękaw do pieczenia nasmaruj olejem i włóż do niego przygotowane warzywa.
4. Na wierzch warzyw połóż przyprawioną golonkę.
5. W miseczce wymieszaj miód, musztardę i sos sojowy. Następnie polej tym mięso.
6. Rękaw zawiń wzdłużne krawędzie, aby zawartość była szczelnie zamknięta.
7. Rękaw z mięsem piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny.
8. Po upływie tego czasu otwórz rękaw i zwiększ temperaturę do 200°C. Dokładnie przypiecz golonkę z obu stron na złoty kolor.
9. Po upieczeniu wyjmij golonkę z piekarnika, delikatnie rozetnij rękaw i przestudź przez kilka minut.
10. Golonkę kroimy na plasterki i podajemy z sosem, który powstał podczas pieczenia, oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonka z jelenia pieczona
golonkę pieczoną w rękawie
karkówkę pieczona w rekawie
pierś z kurczaka pieczona w rękawie
golonka indyka