Przepis na golonka mięso 📖
Przepis na golonkę mięso:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- olej roślinny
Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie oczyść i opłucz pod zimną wodą. Odsącz i pokrój na kilka kawałków.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę, czosnek oraz przyprawy (majeranek, słodka papryka, kminek, pieprz, ziele angielskie).
4. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i por, smażając wszystko przez kilka minut.
5. Wsyp golonkę do garnka i dokładnie wymieszaj ze składnikami.
6. Zalej mięso wodą tak, aby całkowicie go przykryła.
7. Dodaj liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
8. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj golonkę pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż stanie się miękka i soczysta.
9. Raz na jakiś czas sprawdzaj poziom wody, uzupełniając go w razie potrzeby.
10. Po ugotowaniu golonkę wyjmij z garnka i przecedź bulion.
11. Mięso podawaj na talerzu, polewając je zredukowanym bulionem.
12. Możesz również podać kiszone ogórki jako dodatek.
Smacznego!