Przepis na golonka mięso 📖

Przepis na golonkę mięso:

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- olej roślinny

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie oczyść i opłucz pod zimną wodą. Odsącz i pokrój na kilka kawałków.
2. Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj drobno.
3. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę, czosnek oraz przyprawy (majeranek, słodka papryka, kminek, pieprz, ziele angielskie).
4. Dodaj pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i por, smażając wszystko przez kilka minut.
5. Wsyp golonkę do garnka i dokładnie wymieszaj ze składnikami.
6. Zalej mięso wodą tak, aby całkowicie go przykryła.
7. Dodaj liście laurowe i doprowadź do wrzenia.
8. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj golonkę pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż stanie się miękka i soczysta.
9. Raz na jakiś czas sprawdzaj poziom wody, uzupełniając go w razie potrzeby.
10. Po ugotowaniu golonkę wyjmij z garnka i przecedź bulion.
11. Mięso podawaj na talerzu, polewając je zredukowanym bulionem.
12. Możesz również podać kiszone ogórki jako dodatek.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonka tylnia
dobre golonka
golonka indycze
golonka indyka
golonka w musztardzie