Przepis na golonka tylnia 📖
Przepis na golonkę tylnią:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej (tylnej części)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Golonkę myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i na mocnym ogniu obsmażamy golonkę z każdej strony, aż będzie miała rumiany kolor.
3. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do golonki. Całość podsmażamy przez około 5 minut.
4. Marchewki obieramy, kroimy w plastry i również dodajemy do garnka.
5. Do golonki dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion, tak aby całkowicie przykrył mięso.
6. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
7. Po tym czasie wyjmujemy golonkę z garnka i odkładamy na osobną talerz.
8. Rosół pozostały w garnku zagotowujemy, a następnie rozrobimy w nim mąkę celem zagęszczenia sosu.
9. Gotujemy sos na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
10. Golonkę kroimy na porcje i podajemy z sosem, ulubionymi dodatkami (np. ziemniakami, kapustą kiszoną) i ewentualnie chrzanem.
Smacznego!