Przepis na kiełbasę drobiową parzoną 📖
Przepis na kiełbasę drobiową parzoną:Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka lub indyka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminek
- skórka z 1 cytryny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- owijki na kiełbasy
Przygotowanie:
1. Mięso drobiowe umyj i osusz.
2. Cebule i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
3. W misce połącz mięso, cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy.
4. Dodaj skórkę z cytryny i zimną wodę, dokładnie wymieszaj.
5. Mieszankę mięsną przełóż do maszynki do mielenia i zmiel na drobne kawałki.
6. Nasmaruj owijki na kiełbasy olejem, a następnie na jednym końcu owijki nadziej mięsem.
7. Przekręć kiełbasę w odpowiednich miejscach, aby powstały pojedyncze kiełbaski.
8. Gotowe kiełbasy umieść w garnku z gotującą się lekko osoloną wodą.
9. Gotuj kiełbasy przez około 20-30 minut na średnim ogniu.
10. Po ugotowaniu kiełbasy wyjmij z garnka i odcedź.
Smacznego!