Przepis na rosół golonka 📖
Przepis na rosół z golonką:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały korzeń selera
- 1 kawałek włoszczyzny (np. korzeń pietruszki, korzeń selera, por)
- 1 łyżka oleju
- 2 litry wody
- sól i pieprz do smaku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Przygotowanie:
1. Golonkę umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez około 5 minut, po czym wylej wrzątek. Dokładnie opłucz mięso pod bieżącą wodą.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj drobno.
3. Marchewki, pietruszki, seler i por obierz, umyj i pokrój na większe kawałki.
4. W garnku rozgrzej olej. Dodaj cebulę, czosnek i włoszczyznę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
5. Do garnka dodaj grubo pokrojone warzywa (marchewki, pietruszkę, seler, por), liście laurowe i ziele angielskie. Wlej zimną wodę i doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj mięso golonkowe do wywaru i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Gdy mięso będzie gotowe, wyjmij je z wywaru i odszczepakuj. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.
8. W międzyczasie odcedź wywar przez sitko, aby uwolnić go od warzyw i przypraw. Zupę możesz lekko oczyścić, odwarowując mięso i skórki warzyw.
9. Do gotowego wywaru dodaj pokrojone mięso z golonki i zagotuj zupę jeszcze raz. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Zupę podawaj gorącą, najlepiej z domowymi kluseczkami, makaronem lub np. z dodatkiem świeżych ziół.
Smacznego!