Przepis na golonka w coli 📖

Przepis na golonkę w coli:

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 500 ml coli
- sól do smaku

Instrukcje:

1. Golonkę dokładnie umyj i osusz. Następnie posól z obu stron.

2. Na dużym i głębokim garnku podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty.

3. Dodaj golonkę do garnka i obsmaż z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.

4. Do garnka dodaj pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Wrzuć również liście laurowe, pieprz i łyżkę majeranku.

5. Zalej wszystko coli, tak aby pokryła wszystkie składniki.

6. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i dusz przez około 2,5-3 godziny. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka golonki – powinna być miękka i delikatna.

7. Podawaj golonkę z duszonymi warzywami oraz ziemniakami, polewając sosem z gotowania.

8. Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę w coli
żeberka w coli
żeberka pieczone w coli
żeberka w coli i keczupie
karkowke w coli i ketchupie