Przepis na karkówkę w coli 📖
Potrzebne składniki:- 800 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka coli (np. Coca-Cola)
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę pokrój na plastry grubości około 2 cm.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj colę, sos sojowy, olej roślinny, miód, musztardę, ketchup, ocet winny, posiekany czosnek i cebulę.
4. Do przygotowanego wcześniej sosu zalej karkówkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby mięso się dobrze zamarynowało.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej zawartość miski (z marinatem) i smaż karkówkę na średnim ogniu z obu stron, aż będzie dobrze przypieczona.
6. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i dusz mięso przez około 40-50 minut, aż będzie miękkie i soczyste.
7. W międzyczasie co jakiś czas odwracaj karkówkę, aby równomiernie się upiekła.
8. Gdy mięso będzie gotowe, wyłóż je na talerz i polej pozostałym sosem z patelni.
9. Karkówkę podawaj np. z ziemniakami lub sałatką. Smacznego!