Przepis na golonkę pieczoną w rękawie 📖

Składniki:
- 1 golonka wieprzowa
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przyprawy do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 300 ml bulionu

Instrukcje:
1. Obrane cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i por pokrój w grubą kostkę.
2. W dużym garnku podgrzej olej i smaż pokrojone warzywa przez kilka minut, aż się zmiękną.
3. Wstaw piekarnik na 180 stopni C.
4. W międzyczasie golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą i osusz.
5. Wymieszaj przyprawę do pieczenia, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek i tymianek w miseczce. Natrzyj golonkę przyprawami z obu stron.
6. Do garnka z warzywami dodaj bulion i zagotuj.
7. Przełóż golonkę do specjalnego worka do pieczenia rękawowego.
8. Przelej do worka z golonką przygotowany wcześniej bulion z warzywami.
9. Zawiąż worka dokładnie i zamknij rękaw na obu końcach.
10. Przełoż golonkę w rękawie do naczynia żaroodpornego.
11. Wstaw naczynie z golonką do piekarnika i piecz przez około 2,5 - 3 godziny.
12. Po upływie tego czasu wyjmij golonkę z piekarnika i starannie otwórz rękaw.
13. Przełóż golonkę na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową.
14. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni C. Piecz golonkę przez około 15-20 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista.
15. W międzyczasie podawaj golonkę z piekarnika na stół, krojąc ją na porcje i serwując razem z sosem warzywnym, ziemniakami lub kapustą duszoną.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę pieczona w rekawie
pierś z kurczaka pieczona w rękawie
golonka z indyka pieczona w rękawie
golonkę w rękawie
golonkę pieczoną