Przepis na golonka z jelenia pieczona 📖
Składniki:- 1 kg golonki z jelenia
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Golonkę z jelenia dokładnie oczyść i umyj.
2. W garnku z gotującą się wodą wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu.
3. Dodaj golonkę do garnka i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
4. Po ugotowaniu wyjmij golonkę z wywaru i osusz ją papierowym ręcznikiem.
5. Na patelni rozgrzej olej roślinny i obsmaż golonkę z każdej strony, aż będzie miała złocistą skórkę.
6. Przełóż obsmażoną golonkę do naczynia żaroodpornego.
7. W tym samym oleju podsmaż cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
8. Dodaj podsmażone warzywa do naczynia z golonką.
9. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz golonkę przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.
10. Po upieczeniu wyjmij naczynie z golonką z piekarnika i zostaw na kilka minut do ostygnięcia.
11. Golonka z jelenia jest gotowa do podania! Możesz serwować ją z duszonymi warzywami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!