Przepis na karkówkę pieczona w rekawie 📖
Składniki:- 1 kg karkówki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie opłucz i osusz.
2. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą z oliwek, oregano, papryką słodką, mieloną słodką papryką, solą i pieprzem.
3. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj karkówkę z każdej strony.
4. Pozostaw karkówkę w marynacie na minimum 30 minut, ale można też zostawić ją na dłużej - na kilka godzin lub nawet przez noc.
5. Następnie włóż karkówkę do rekawa do pieczenia i zamknij końce.
6. Układamy szczelnie zamkniętą karkówkę na blaszce do pieczenia.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 1,5-2 godziny.
8. Po upływie tego czasu, otwieramy rekaw i podpiekamy karkówkę przez 10-15 minut, aby nabrała rumianego koloru.
9. Po wyjęciu z piekarnika, karkówkę należy jeszcze przez kilka minut odpocząć przed pokrojeniem.
10. Podajemy karkówkę pieczoną w rekawie pokrojoną na cienkie plastry, podając delikatnie skropioną sokiem z pieczenia.
Smacznego!