Przepis na golonkę gotowaną z warzywami 📖
Składniki:- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 3-4 marchewki
- 3-4 pietruszki
- 1 selera korzeniowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny. Smaż golonkę z każdej strony, aż się zrumieni. Przekładaj mięso na talerz i odstaw na bok.
2. W tym samym garnku dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż je na złoty kolor.
3. Następnie dodaj marchewki, pietruszkę i selera pokrojone w grube plastry. Smaż razem przez kilka minut.
4. Włóż ponownie golonkę do garnka razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonym majerankiem. Dopraw solą i pieprzem.
5. Zalej wszystko wodą tak, aby pokryła całość składników. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodziło od kości.
6. Podawaj golonkę wraz z warzywami na osobnych talerzach. Możesz też podać ją z puree ziemniaczanym i przygotowanym wcześniej sosem żurawinowym.
Smacznego!