Przepis na golonkę na szybko 📖
Przepis na golonkę na szybko:Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Golonkę umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebule, marchewki i czosnek obierz, pokrój w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony, aż się lekko zarumieni.
4. Przełóż mięso do dużego garnka.
5. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek, aż zmiękną.
6. Dodaj do garnka z golonką.
7. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
8. Zalej wszystko bulionem warzywnym.
9. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2,5 godziny, aż golonka będzie miękka i soczysta.
10. Podawaj gorącą golonkę z ziemniakami i surówką lub kiszoną kapustą.
Smacznego!