Przepis na golonkę peklowaną w kapuście 📖
Potrzebne składniki:- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 1 duża kapusta kiszona
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć golonkę. Dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Gotuj golonkę na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Sprawdź, czy gdy wbijesz w niego widelec, mięso łatwo się rozdziela - to znak, że jest gotowe.
4. W międzyczasie, podgotuj wodę w mniejszym garnku. Wrzuć kiszoną kapustę, dokładnie opłucz i odcedź.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
6. Następnie dodaj odcedzoną kapustę do garnka z cebulą i marchewką. Przypraw solą, pieprzem i papryką słodką, mieszaj i smaż przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie i zetnie się.
7. Połącz kapustę z ugotowaną golonką. Dobrze wymieszaj i duś wszystko razem na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aby smaki się przegryzły.
8. Podawaj golonkę z peklowaną kapustą wraz z pieczywem lub z ziemniakami, polaną sosem ze śmietany. Smacznego!