Przepis na golonkę w kiszonej kapuście 📖

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- Kiszonej kapusty (w ilości dostosowanej do preferencji)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- Sól i pieprz do smaku
- Około 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Golonkę umyj i osusz. Następnie naciągnij na nią nitki, aby zachować kształt podczas gotowania.
2. Kapustę jak najdokładniej odsącz, a następnie posiekaj ją na drobne kawałki.
3. Cebule i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i obsmaż golonkę z każdej strony na złoty kolor. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie smaż jeszcze przez kilka minut.
5. Wsyp majeranek, kminek, liście laurowe oraz jałowiec. Dopraw solą i pieprzem.
6. Zalej wszystko bulionem tak, aby pokryć golonkę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek.
7. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatnie odchodziło od kości.
8. Po tym czasie dodaj do garnka posiekaną kiszoną kapustę. Całość gotuj jeszcze przez kolejne 30-40 minut, aby smaki się połączyły.
9. Po ugotowaniu, wyjmij golonkę z garnka i odkręć nitki. Następnie pokrój na kawałki.
10. Kapustę z golonką podawaj na gorąco, jako główne danie. Można do tego podać również ziemniaki, kluski śląskie lub kiszoną kapustę jako dodatek. Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę pieczoną w kapuście kiszonej
golonkę z indyka w kapuście kiszonej
wołowinę w kapuście kiszonej
karkówkę na kapuście kiszonej
karkówkę w kapuście kiszonej