Przepis na golonkę pieczoną w kapuście kiszonej 📖

Przepis na golonkę pieczoną w kapuście kiszonej:

Składniki:
- 1 kg golonki wieprzowej
- 1 główka kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Golonkę dokładnie umyj i osusz. Następnie oprósz solą i pieprzem z obu stron.
2. Na patelni rozgrzej masło i olej, a następnie smaż golonkę z obu stron, aż będzie miała rumiany kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
3. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Kapustę kiszoną drobno poszatkuj.
4. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
5. Następnie dodaj kapustę kiszoną do garnka. Podsmażaj ją przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodaj liście laurowe i kminek, wymieszaj i zagotuj.
7. Na wierzchu warstwy kapusty ułóż golonkę, przykryj ją pozostałą kapustą tak, aby była całkowicie przykryta.
8. Zmniejsz ogień i dusz golonkę z kapustą pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Po upływie tego czasu wyłącz ogień i odstaw danie na kilka minut, aby przestygło i smaki się przegryzły.
10. Golonkę podawaj na talerzu razem z sosem z kapusty kiszonej i ulubionymi dodatkami, jak np. pieczywo czy ziemniaki.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę pieczona w kapuście kiszonej
golonkę w kiszonej kapuście
golonkę pieczoną w kapuście
golonkę z indyka w kapuście kiszonej
wołowinę w kapuście kiszonej